Lupinböna, skalad, Nordisk Råvara

Buy this
  • 79,00 kr
100 % SSL-säkrad

Jordbruk Odlas ekologiskt i lätt och varm sandjord. Breddgrad: 56° 11’
Odlas av Gustaf Aldén, Havgård, Klippan, Skåne.

Jordbruk Odlas ekologiskt i mullhaltig grusjord. Breddgrad: 56° 10’
Odlas av Familjen Bengtsson, Körslätts Gård, Kvidinge, Skåne.

Beskrivning Vackra guldgula bönor med fast konsistens. Smörig, fyllig smak med en mild smak av beska i avslutningen.
Tillagning Skölj bönorna noga. Koka upp rikligt med vatten och salt (2%) och låt bönorna koka försiktigt i 25 minuter. För en mer mjäll konsistens blötlägg i 8 timmar och koka sedan i 15 minuter i saltat vatten enligt ovan.
Användning Dekorativa i olika tillbehör och grytor, som topping i sallader och varmrätter, också oerhört värdefull ur proteinsynvinkel med sina höga värden av fullvärdiga proteiner. Passar ypperligt kokt i grytor och grönsakstillbehör.
Om Lupin har odlats och ätits av faraoner i Egypten, inkaindianer i Sydamerika och storhetstidens romare och spridits vidare till många delar av världen. För oss i Norden är den en framtidsgröda och bland det smartaste vi kan äta tack vare dess höga protein och näringsinnehåll.


De som är allergiska mot baljväxter eller jordnötter bör vara försiktig med lupin då de tillhör samma familj. Vid servering av lupin ska information lämnas att maten innehåller lupin.


Näringsvärde per 100 g Energi: 329 kcal/1375 kJ. Fett: 7,8 g, varav mättat fett 1,4 g, enkelomättat fett 2,5 g. Kolhydrater: 9,4 g, varav sockerarter 3,2 g. Fibrer: 29,5 g. Protein: 40,5 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.